KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Vaza

Vaza

Presovano staklo

25 cm

Privatno vlasništvo

Literatura

Vaza (model 780, kat. 1930) jednostavne forme pravljena je od presovanog stakla sa ukrasima koji imitiraju šlifovanje (tada veoma cenjenu tehniku oplemenjivanja stakla). Dizajn odgovara periodu prve polovine 20-ih godina XX veka i u potpunosti prati centralno-evropske tokove. Reč je o komadu iz serije presovanog stakla koji je nastao pod nemačkim uticajem. U srpskim varoškim kućama cvetni aranžmani su počeli da se prave u XIX veku i ta praksa je najpre zaživela u novoformiranom građanskom sloju, u trgovačkim i činovničkim porodicama. U tom periodu građanstvo je nastojalo da prostor u kome živi oplemeni i učini lepšim. Pored uvođenja različitih dekoracija u enterijere kuća i cveće u vazama je postalo poželjan element dekorisanja prostora. 

Popularnost vaza sa cvećem rasla je zajedno sa širenjem običaja tzv. „dana primanja“ koji se u srpskim varošicama dugo održao. Početkom XX veka, najpopularnije rezano cveće bilo je ono koje je najduže moglo da se održi u vazama, kao i cveće koje su domaćice uzgajale u svojim baštama – karanfili, gladiole, božuri, perunike, lale i ruže. Ako bi domaćica imala samo jednu vazu, ona bi je postavljala na sto u prostoriji u kojoj je dočekivala goste, a ako bi ih imala više, stavljala bi ih tamo gde najviše mogu doći do izražaja (u pretsoblje, na prozor i sl.). Izbor vaze i cvetni aranžman pokazivali su imovinsko stanje i ukus domaćice.

Započinjanjem proizvodnje predmeta od presovanog stakla, Srpska fabrika stakla je predmete poput ove vaze učinila dostupnim širem krugu kupaca. Uvođenjem tehnologije presovanog stakla, fabrika je težila većoj produktivnosti i snižavanju troškova proizvodnje. Ona nije proizvodila veliki broj različitih vaza, ali su se oni modeli koje je osmislila dugo održali na tržištu.

Obrada i vrednovanje predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

Prva polovina 20-ih godina XX veka do početka 50-ih godina XX veka

Vaza