KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.

Kreativno staklo Srbije

Inicijativa Kreativno staklo Srbije povezuje industrijsko nasleđe staklarstva, kreativne preduzetništvo i privredu, sa ciljem da kroz istraživanje prošlosti kreira inovacije inspirisane tradicijom staklarstva. Nastala je kao vizija da se očuva tradicija i industrijsko nasleđe paraćinskog staklarstva, i da mu se da novi život kroz kreativne pristupe i revitalizaciju ručne proizvodnje stakla. 

Misija inicijiative je da podstakne novi pristup u interpretaciji, korišćenju, afirmaciji i revitalizaciji industrijskog nasleđa staklarstva kroz kreativno preduzetništvo i produbi njegove interelacije sa kreativnom ekonomijom, lokalnom zajednicom i raznim privrednim sektorima.

Inicijativa je nezavisni program čije je sedište u Paraćinu – srpskoj prestonici staklarstva i temelji se na istorijskim korenima Srpske fabrike stakla u okviru koje je stvorena baština paraćinskog staklarstva. Ono je bilo okosnica razvoja staklarstva u Srbiji i Jugoslaviji. 

Inicijativa se sastoji od: platforme Kreativno staklo Srbije namenjene promociji i diseminaciji znanja o staklu kao tehničkom i umetničkom materijalu, Foruma za kreativno staklo – događaja koji podstiče umrežavanje i međunarodnu saradnju u oblasti stakla, a koji se održava svake druge godine i Creative Glass LAB-a – eksperimentalnog programa za revitalizaciju starih staklarskih tehnika, razvoj kreativnog preduzetništva, participativnih inovacija i digitalne industrijske arheologije. 

Inicijativom rukovodi Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije, a na njenom čelu je dr Hristina Mikić. 

Paraćinsko staklo je kao magija, tajanstvena sila koja vas opčini i inspiriše. Njegova lepota i baštinjenje ličnih i kolektivnih sećanja, motivišu nas da mu udahnemo novi život, podstaknemo inovacije inspirisane njegovom tradicijom i procese revitalizacije, što je dalja misija naše inicijative.

Dr Hristina Mikić

direktor inicijative "Kreativno staklo Srbije"

        Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije i inicijativa Creative Glass Serbia su zvanični partner programa New European Bauhaus.

New European Bauhaus, logo

Partneri inicijative:
Fondacija za razvoj ekonomske nauke; Corning Museum of Glass; Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd

Croning Museum of Glass Logo
Logo
republicki-zavod-logo

Pokrovitelji:
Ministarstvo kulture Republike Srbije, Međunarodni komitet za staklo, Evropska unija, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji

International Year of Glass, logo
Ministrastvo kulture Republike Srbije, logo
logo-us-embassy
EU za tebe, logo

Sadržaj na sajtu ne predstavlja odgovornost EU i nužno ne odražava stavove Evropske unije, kao ni Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji