KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Flasa Kotor, Srpska fabrika stakla, Paracin

Flaša za liker „Kotor“

Duvano staklo, šlifovanje, graviranje

300 ml

Rekonstrukcija

Literatura

Flaša za liker „Kotor“ je u Srpskoj fabrici stakla napravljena u drugoj polovini 1930-ih. Dezenirana je motivom šipka, jedne od najrasprostranjenijih biljnih vrsta Bokokotorskog zaliva. Bila je zahtevna za izradu zato što je osnovni model glatke flaše morao biti dosta dorađivan tj. najpre brušen uz dno, uz vrat i na čepu, a onda ukrašavan kombinovanjem tehnika šlifovanja i graviranja. Takva dorada je pokazivala da je flaša napravljena od kvalitetnog, debljeg i čvrstog stakla koje je 1930-ih još uvek bilo novost.

Ono što je čini vrednim pokazateljem kvaliteta našeg staklarstva 1930-ih je pažljivo promišljen i izveden spoj materijala, forme, dekora i naziva. U vreme kada je napravljena za potrebe ugostiteljskih lokala i varoških domaćinstava, likeri su po traženosti bili odmah iza vina koje je bilo na prvom mestu. U bokokotorskim salonima i baštama predveče su ispijani najčešće čuveni sicilijanski Rozulin spravljan od domaćih ruža, liker od šipka i liker od višanja. Posle Drugog svetskog rata, ova flaša je bila i deo servisa za liker „Kotor“. 

Garnitura staklenog posuđa „Kotor“ pripada drugoj generaciji garnitura sa nazivima jugoslovenskih toponima koju je Srpska fabrika stakla počela da proizvodi krajem 30-ih godina XX veka. Sastojala se od sedam delovala – bokala, flaše, čaše za vodu i vino, štucne za pivo i šampanj, i čaša stolovatih za konjak i liker, vino, pivo i šampanj. Kupci su većinu delova mogli da dobiju u različitim veličinama, a fabrika je dezen „Kotor“ mogla da primeni i na mnoge druge svoje proizvode poput tacni, vaza i tanjira. „Kotor“ je među retkim predratnim garniturama (bilo ih je preko 100) koje je fabrika nastavila da proizvodi i posle Drugog svetskog rata. Kako je onda više pažnje posvećivano i malim kupcima, od garniture je napravljeno čak pet dvodelnih servisa „Kotor“ – dva servisa za vino, dva za liker, i jedan za vodu – koji su se u proizvodnji održali do kraja 1960-ih.

Period proizvodnje

Kraj 30-ih godina do kraja 60-ih godina XX veka