KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Flaša Vardar

Flaša za vino „Vardar“

Duvano staklo, šlifovanje, graviranje

33 cm

1 l

Privatno vlasništvo

Literatura

Flaša za vino iz garniture „Vardar“ nastala je 1929. godine i pripada prvim proizvodima Srpske fabrike stakla koji su išlifovani obrascima zvezde, lepeze i reljefnog dijamanta. U evropskoj i američkoj industriji staklarstva, ti obrasci su bili već izuzetno poznati i standardizovani (npr. osmokraka ili dvanaestokraka zvezda tj. jewel star ili hobstar) kao dekorativni elementi koji najviše doprinose (od)sjaju kristalnog stakla.

Za naše uslove, flaša za vino „Vardar“ je bila vrlo atraktivna, tako da se prodavala tokom narednih 40 godina, sve do kraja 1960-ih.

Prvenstveno je bila namenjena klijenteli u Vardarskoj banovini koja je bila jedna od najpoznatijih i najblagorodnijih vinskih oblasti u Kraljevini Jugoslaviji. U vreme kada je Srpska fabrika stakla počela da nudi ovu flašu, vardarski vinogradari i vinari su se oporavili od velike štete koju im je nanela najezda filoksere (1908-1914) i proizvodnja vina je ponovo doživela procvat. Tih godina i sam kralj Aleksandar Prvi Karađorđević dao je 2000 lira u zlatu da bi od turskih veleposednika kupio 2700 hektara zemlje u povardarskoj Demir Kapiji i tamo izgradio svoje veliko poljoprivredno imanje „Kraljica Marija“ sa vinarijom od 150.000 litara i bačvama od najboljeg slavonskog hrasta. Njegovi savetnici su mu rekli da je na celom Balkanu to najbolja zemlja za uzgajanje grožđa (sa najviše sunčanih dana i ružom vetrova) i on je hteo da na tom posebnom mestu pravi vrhunsko vino koje bi pila samo kraljevska porodica.

Posle Drugog svetskog rata, Srpska fabrika stakla počela je više pažnje da obraća i na potrebe domaćinstava, pa je ovu flašu, sa šest čaša stolovatih za vino iz iste garniture, nudila i kao servis za vino „Vardar“.

Obrada i vrednovanje predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

Od 1929. godine do kraja 60-ih godina XX veka