Kreativno staklo
Srbije

Flasa Nevesinje, Srpska fabrika stakla Paracin, 30-ih godina XX veka

Flaša za liker „Nevesinje“

Duvano staklo, graviranje

0,3 l

Rekonstrukcija

Garnitura „Nevesinje“ pripada novijoj seriji predratnih garnitura Srpske fabrike stakla sa robnim imenima.  Imala je devet delova – obične i stolovate čaše za različita pića (konjak, liker, vino, šampanj, pivo, vodu), bokal, flašu, tacnu i tanjir – koje je fabrika pravila u različitim veličinama. Kao novi proizvod fabrike, išla je u susret proglašenju Nevesinja vazdušnom banjom 1936. godine i planiranim zalaganjima javnih vlasti za razvoj tamošnjeg turizma i ugostiteljstva. Garnitura „Nevesinje“ dobar je pokazatelj fleksibilnosti Srpske fabrike stakla da brzo odgovori na tržišne prilike.

Flaša sa liker „Nevesinje“ bila je deo istoimene garniture staklenog posuđa. Ručno je ukrašavana tehnikama graviranja i šlifovanja kojima je nanošen motiv poljskog bilja.

Likeri su u to vreme bili popularni poput rakije danas. Velike fabrike finih likera u Zadru, Sisku i Zagrebu snabdevale su mostarske prodavnice, ugostiteljske i druge lokale u kojima su varošani igrali domine i karte. Bilo je i dosta malih proizvođača likera, poljoprivrednika i apotekara, a domaćice su redovno razmenjivale recepte da bi im liker iduće godine bio još lepši. U tako razvijenoj kulturi potrošnje likera koji su ispijani gotovo tokom celog dana (i pre i posle ručka i večere), bilo je uobičajeno da flaša sa likerom stalno stoji na stolu u dnevnom salonu kako bi gosti odmah mogli nečim da se posluže. Tako je dekorativna flaša „Nevesinje“ bila vredan i poželjan deo ugostiteljske opreme i kućnog posuđa, a mogla se nabaviti u Trgovini „Mihe Peške“, u čuvenoj Zemi u kojoj su bile četiri veće radnje, ili preko kataloga putujućih trgovaca.

Period proizvodnje

Druga polovina 30-ih godina XX veka

Flaša Nevesinje scena