KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Kajmakcalan falsa Srpska fabrika stakla

Flaša za liker „Kajmakčalan“

Duvano staklo, šlifovanje, graviranje

300 ml

Rekonstrukcija

Literatura

Flaša za liker „Kajmakčalan“ napravljena je u Srpskoj fabrici stakla početkom 30-ih godina XX veka. Pripadala je garnituri „Kajmakčalan“ koja se sastojala od deset delova – bokala, flaše sa čepom, tacne, tanjira, čaše za vodu i vino, štucne za šampanj i pivo, i čaše stolovate za konjak, liker i vino, pivo i šampanj.

Duboke fasete načinjene skidanjem slojeva stakla uz vrat i uz dno flaše ujedno su doprinosile dekorativnosti i pokazivale da je staklo kvalitetno. Flaša je šlifovana dezenom „Kajmakčalan“ u pet pojaseva. Dezen se sredinom 1930-ih godina pojavljuje i u proizvodnom asortimanu fabrike u Hrastniku, i najverovatnije je korišćen u svim fabrikama u vlasništu braće Abel, što govori o njegovoj popularnosti. 

Dizajn i izrada kalupa i šlifovanje dezena bili su teški poslovi koji su zahtevali veliko poznavanje stakla kao materijala, mnogo truda, veština i eksperimentisanja, tako da je većina evropskih fabrika kalupe i šlif dezene često kupovala od specijalizovanih proizvođača. Iako su mnoge evropske fabrike proizvodile flašu ovakvog oblika i ovaj dezen primenjivale na različite proizvode, flaša na slici svednoči o uslovima našeg staklarstva na kraju 1920-ih u kojima se došlo do inovativnog spoja materijala, forme, dezena i robnog naziva „Kajmakčalan“. Proizvodila se do početka Drugog svetskog rata, a posle je zadržan samo dezen kao „šlif dezen 6020“.

Obrada i vrednovanje predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

Početak 30-ih godina – početak 40-ih godina XX veka