KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.

Flaša za liker „Jadran“

Duvano staklo, šlifovanje

300 ml

Rekonstrukcija

Literatura

Garnitura „Jadran“ deo je prve serije proizvoda za ugostiteljstvo kojima su u Srpskoj fabrici stakla data imena jugoslovenskih toponima. Imala je jedanaest delova – bokal, flašu sa čepom, čašu za vodu i vino, štucnu za šampanj i pivo, čaše stolovate (tj. sa stopom i nogom) za liker i konjak, vino, šampanjac i pivo, tacnu, tanjir i aufsac tj. stalak. Kako je Jadransko primorje tada bilo sve popularnija, a nerazvijena turistička destinacija, uprava Fabrike je videla da tamo dugo može imati mnogo velikih kupaca, naročito u oblasti ugostiteljstva.

Flaša za liker iz ove garniture održala se u proizvodnji tokom narednih 40 godina. Nastala je 1929. godine doradom jednog od tada najnovijih modela flaša. Ukrašena je tehnikom šlifovanja kojom je dezen stilizovanih morskih talasa nanet ne samo na telo flaše nego i na brušeni čep. To je zahtevalo dodatno vreme, pažnju i veštinu staklarskih majstora.

Ispijanje likera kao eliksira zdravlja bilo je veoma popularno svuda na primorju – u hotelima, gostionicama, kafanama i domaćinstvima. Zadar je već 1930-ih bio poznat po izvrsnom kvalitetu čuvenog dalmatinskog likera od višnje maraske (Maraskinu) i fabrikama likera (Excelsior Girolamo Luxardo, Romano Vlahov, Fabrika maraschino Francesco Drioli S. A.). U Zagrebu i Sisku takođe su postojale fabrike koje su pravile fine likere, a ugostitelje su snabdevali i mali proizvođači dalmatinskog (mlečnog) likera, rozulina (od ruža) i drugih likera.

Posle rata, ova flaša je bila i deo tri dvodelna servisa „Jadran“ – za vodu, liker, i vino, te je prodavana kao proizvod široke potrošnje.

Obrada i vrednovanje predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

Od kraja 1929. godine do kraja 1960-ih godina

Flaša za liker Jadran, scena