KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Casa za vodu Avala Srpska fabrika stakla

Čaša za vodu i vino „Vardar“

Duvano staklo, graviranje, šlifovanje

9 cm

100 ml

Rekonstrukcija

Literatura

Čaša za vodu i vino „Vardar“ deo je istoimene garniture koja je u Srpskoj fabrici stakla prvi put napravljena 1929. godine. Pod novom upravom braće Abel, fabrika je tada ovladala tehnologijom proizvodnje kristalnog stakla i povećala svoj proizvodni asortiman.

Čaša je izrađivana u običnom i kristalnom staklu. Krajem 1920-ih oblik joj je bio inovativan zato što su njeni zidovi ergonomski tj. zakrivljeni tako da prate oblik hvata ljudske ruke. I tropojasni šlif dezen sa zvezdom i lepezom bio je potpuno nov u odnosu na jednostavne dezene koji su u Srpskoj fabrici stakla do tada korišćeni. Duboke fasete izrađene uz dno čaše ujedno su bile pokazatelj njene izuzetne čvrstine tj. otpornosti i doprinosile dekorativnosti. Kao i cela desetodelna garnitura „Vardar“  i čaša je bila toliko tražena da se u proizvodnji održala tokom narednih 40 godina, sve do kraja 1960-ih. Ona je vredno svedočanstvo velikih i dalekosežnih promena u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu koje su se dešavale na samom kraju 1920-ih godina.

Posle Drugog svetskog rata, fabrika je od garniture „Vardar“ napravila četiri manja servisa (za vino, pivo, liker, kompot) za domaćinstva. Sudeći prema nagradnim fondovima različitih takmičenja i oglasima staklarsko-porculanskih radnji u predratnoj i posleratnoj štampi, takvi servisi su bili među vrednijim i poželjnijim stvarima za kuću.

Vrednovanje predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujkov

Period proizvodnje

Od 1929. godine do kraja 60-ih godina XX veka