KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Casa za vodu Morava, Srpska fabrika stakla, Paracin

Čaša za vodu i vino „Morava“

Duvano staklo, graviranje, šlifovanje

10 cm

100 ml

Rekonstrukcija

Literatura

Čaša za vodu i vino iz garniture „Morava“ je u Srpskoj fabrici stakla nastala 1929. godine doradom jednog od tada najmodernijih modela čaša (model 1120). Za razliku od starih čaša, koje je fabrika pravila od 1908. godine, nove čaše su imale zakrivljene zidove i bolje „ležale” u ruci. Čaša „Morava“ je izrađivana od od kristalanog i običnog stakla. Pri obodu je išlifovana jednostavnim dezenom koji se može videti i kao stilizacija reke Morave. U drugoj polovini 1930-ih, Srpska fabrika stakla je ovu čašu nudila u različitim veličinama, od 17 ml do 2,5 dl.

Čaša je bila namenjena varoškim domaćinstvima i ugostiteljskim lokalima u banovinama u kojima se turizam u to vreme razvijao. Najvažniji kupci bili su hotelijeri, gostioničari i kafedžije kojima je čaša za vodu i vino bila osnovno sredstvo za rad. Vino se tada pilo duplo više nego pivo, a u ovakvim, „niskim“ čašama servirana su stona vina koja su često mešana sa soda ili kiselom vodom. 

Posle Drugog svetskog rata, šest ovakvih čaša od 2,5 dl, sa bokalom iz iste garniture, bile su i deo servisa za vodu „Morava“ koji je, za razliku od velike garniture namenjene ugostiteljima, pravljen za domaćinstva.

Period proizvodnje

Od 1929. godine do kraja 60-ih godina XX veka

Čaša Morava scena
Čaša Morava scena
Čaša Morava scena