KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Casa za sampanjac, Srpska fabrika stakla, Paracin

Čaša za šampanj „Vardar“

Duvano staklo, šlifovanje, graviranje

11 cm

150 ml

Rekonstrukcija

Literatura

Čaša stolovata za šampanj „Vardar“ nastala je 1929. obimnom doradom jednog od prvih modela šampanjskih čaša Srpske fabrike stakla. Bila je deo istoimene garniture koju je paraćinska fabrika prodavala najpre ugostiteljima i varošanima koji su u staklarsko-porculanskim radnjama, poput radnje Maksima Flajšera & Majera ili radnje Miodraga Ristića u Skoplju, mogli kupiti delove garniture.

Izrađivana je od kristalnog stakla koje je u delu noge brušeno, a u delu kupe ukrašavano tehnikom dubokog šlifovanja kojom je nanošen veoma složen i za uslove našeg staklarstva krajem 1920-ih sasvim nov dezen. Tako kvalitetna čaša odgovarala je visokim standardima serviranja u raznim hotelima i gostionicama u kojima su često igrane i pozorišne predstave, projektovani filmovi, organizovani koncerti i plesovi. 

Šampanjac je 1930-ih još uvek najčešće serviran u ovakvim, širokim čašama, dok su se današnje čaše tipa lale i flaute (u kojima se aroma pića sporije menja i mehurići zadržavaju duže) ustalile tek 1960-ih godina.

Srpska fabrika stakla je 1930. godine proizvodila osam modela široke čaše za šampanj, a krajem te decenije je nudila čak 36 različitih šampanjskih čaša (od kojih su osam bile uske i visoke). To govori o tome koliko je popularnost i dostupnost šampanjca kod nas rasla, iako je samo porez na svaku buteljku bio ravan iznosu jednodnevne nadnice.

Vrednovanje predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

Od 1930. godine do sredine 40-ih godina XX veka