Kreativno staklo
Srbije

Čaša stolovata za liker - visoka noga

Čaša stolovata za liker - visoka noga

Duvano staklo

14 cm

20 ml

Privatno vlasništvo

Literatura

Kao mešavine alkohola i šećernog sirupa sa dodatkom lekovitog bilja, likeri su najpre spravljani i ispijani da bi se poboljšalo zdravstveno stanje. U XIX veku, počeli su da se piju i iz zadovoljstva, pa su staklare pravile dekorativne čaše i flaše za liker. Ova čaša podseća na čaše koje je Koloman Mozer u stilu secesije dizajnirao za poznatu bečku staklaru Bakalowits & Söhne.

U Srbiji je postala popularna nakon što su braća Abel kupila paraćinsku staklaru 1928. godine. Kako su imali bliske veze sa austrijskim staklarama, od kojih nekoliko i u suvlasništvu, Abelovi su u proizvodni program za jugoslovensko tržište često uvodili modele koji su se već dobro prodavali u centralnoj i zapadnoj Evropi.

Uvođenje novih formi predmeta od stakla, poput ove čaše za liker, bilo je uslovljeno usvajanjem novih modernih stilova života  građanskog društva u međuratnom periodu.

Iako ovaj model nalazimo u do sada najstarijem sačuvanom katalogu Srpske fabrike stakla iz 1930. godine, potomci paraćinskih staklara Dinića, koji ovakve čaše čuvaju kao uspomenu na pretke, tvrde da su one pravljene već tokom 20-ih godina XX veka. Paraćinska fabrika ih je proizvodila od glatkog i  valcovanog stakla u četiri boje (crvenoj, žutoj, zelenoj i plavoj) i četiri veličine (20 ml, 80 ml, 100 ml i 125 ml), a ovde je prikazana najmanja čaša za liker od glatkog stakla.

Period proizvodnje

Od 1920-ih do Drugog svetskog rata

Staklarsko radilište, 1932. godine. Na fotografiji: poslovođa Oskar Fuks, staklari Vajt Viktor, Volfang Antun, Masnak Šrenik, Vajt Rudi, Kolbert Jozef, Stanislav (Cane) Dulić, Fond „Srpska fabrika stakla“ Zavičajni muzej Paraćin
Staklarsko radilište, 1932. godine. Na fotografiji: poslovođa Oskar Fuks, staklari Vajt Viktor, Volfang Antun, Masnak Šrenik, Vajt Rudi, Kolbert Jozef, Stanislav (Cane) Dulić || Fond „Srpska fabrika stakla“, Zavičajni muzej Paraćin