KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Čaša stolovata za liker „Vardar“

Čaša stolovata za liker „Vardar“

Duvano staklo, šlifovanje, graviranje

5 cm

20 ml

Privatno vlasništvo

Ova minijaturna čaša stolovata bila je deo velike, desetodelne garniture „Vardar“. U Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu, izrađivana je tokom dugog perioda, od 1929. do 1960-ih. Nastala je doradom osnovnog, glatkog modela čaše koja je krajem 1920-ih bila novitet u proizvodnom asortimanu fabrike. Dorada je podrazumevala brušenje čaše duž cele noge i duž spoja noge i kupe, a zatim i šlifovanje kupe dezenom sačinjenom od motiva zvezde, lepeze i reljefnog dijamanta.

S obzirom na to da u ovu čašicu staje svega 20 ml likera, takva dorada je zahtevala veliku veštinu majstora jer se, usled svake njegove nepažnje, mogla veoma lako slomiti. Ova predratna čaša stolovata jedna je od retkih koje su „preživele“ Drugi svetski rat. Posle rata, zajedno sa flašom (zapremine 0,3 l) iz iste garniture, bila je i deo servisa za liker „Vardar“.

Pored toga što je bila izuzetno dobrog kvaliteta, u prodaji se dugo održala verovatno i zato što je Srpska fabrika stakla od 1952. u Skoplju imala svoje stovarište, maloprodajnu radnju, i vredan tim prodavaca koji je do 1955. uspeo da vrednost prometa paraćinskim staklom na području Narodne Republike Makedonije poveća sa 13 na 116 miliona tadašnjih dinara.

Obrada predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

Od 1929. godine do kraja 60-ih godina XX veka

Čaša stolovata za liker „Vardar“