KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Casa za vodu Kotor, Srpska fabrika stakla, Paracin

Čaša „Kotor“

Duvano staklo, šlifovanje, graviranje

10 cm

100 ml

Rekonstrukcija

Literatura

Čaša „Kotor“ je nastala je u drugoj polovini 30-ih godina XX veka dorađivanjem tj. šlifovanjem i graviranjem osnovnog, glatkog modela (1003, 1930) jedne od tada modernijih čaša Srpske fabrike stakla. U odnosu na starije čaše sa ravnim zidovima, čaša „Kotor“ je imala zakrivljene, ergonomske zidove i bolje je „ležala“ u ruci. Ergonomija se kao praksa oblikovanja industrijskih proizvoda razvijala tek posle Drugog svetskog rata, pa se svi raniji napori, poput ovog, mogu smatrati pionirskim. Dezen sa stilizovanim motivom šipka je najverovatnije kupljen, jer je sličnih dezena bilo mnogo u svim tadašnjim evropskim fabrikama, ali je promišljeno primenjen na čašu namenjenu kupcima u Bokokotorskom zalivu poznatom po obilju šipka. Fasete izrađene uz dno čaše pokazivale su da je dno deblje tj. da je čaša čvrsta i da se neće lako slomiti. Pravljena je u veličinama od 20 ml do 2,5 dl.

Garnitura staklenog posuđa „Kotor“ pripada drugoj generaciji garnitura sa nazivima jugoslovenskih toponima koju je Srpska fabrika stakla počela da proizvodi krajem 30-ih godina XX veka i kod koje je dolazilo do sve ćešće saradnje sa fabrikom iz Hrastnika. Sastojala se od sedam delova – bokala, flaše, čaše za vodu i vino, štucne za pivo i šampanj, i čaša stolovatih za konjak i liker, vino, pivo i šampanj. Kupci su većinu delova mogli da dobiju u različitim veličinama, a fabrika je dezen „Kotor“ mogla da primeni i na mnoge druge svoje proizvode poput tacni, vaza i tanjira.

„Kotor“ je među retkim predratnim garniturama (bilo ih je preko 100) koje je fabrika nastavila da proizvodi i posle Drugog svetskog rata. Kako je onda više pažnje posvećivano staklu za široku potrošnju, od garniture je napravljeno čak pet dvodelnih servisa „Kotor“ – dva servisa za vino, dva za liker, i jedan za vodu – koji su se u proizvodnji održali do kraja 1960-ih. Sudeći prema tome, posuđe „Kotor“ je bilo veoma traženo i spada među veoma cenjene predratne proizvode Srpske fabrike stakla.

Period proizvodnje

Od kraja 30-ih godina do kraja 60-ih godina XX veka