KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Casa za liker Kotor, Srpska fabrika stakla, Paracin

Čaša stolovata za liker „Kotor“

Duvano staklo, graviranje

9 cm

20 ml

Rekonstrukcija

Literatura

Srpska fabrika stakla je čašu stolovatu za liker „Kotor“ počela da proizvodi polovinom 1930-ih godina. Kupa čaše je tehnikama šlifovanja i graviranja ukrašena motivom šipaka koga ima u izobilju u Bokokotorskom zalivu. U vreme kada je ova čaša uvedena u proizvodni asortiman, likeri su kao eliksiri zdravlja bili popularni kao rakija danas i pravili su ih svi – poljoprivrednici, apotekari, domaćice, fabrike. U prilog tome govori i proizvodni asortiman Srpske fabrike stakla u kome je 1930. godine bilo 25 različitih čaša za liker, a 1937. čak 64. 

Oglasi u tadašnjoj štampi pokazuju da su servisi za liker bili vrlo poželjan i čest poklon za mladence, slavu, useljenje ili rođendan. Taj trend se nastavio i posle Drugog svetskog rata, pa je Srpska fabrika stakla ovu čašu (od 20 ml) i flašu „Kotor” nudila i kao svečani servis za liker „Kotor“.

Garnitura staklenog posuđa „Kotor“ pripada drugoj generaciji proizvoda sa nazivima jugoslovenskih toponima, kod koje dolazi do proširenja asortimana modelima iz Hrastnika. Sastojala se od sedam delovala – bokala, flaše, čaše za vodu i vino, štucne za pivo i šampanj, i čaša stolovatih za konjak i liker, vino, pivo i šampanj. Kupci su većinu delova mogli da dobiju u različitim veličinama, a fabrika je dezen „Kotor“ mogla da primeni i na mnoge druge svoje proizvode poput tacni, vaza i tanjira. „Kotor“ je među retkim predratnim garniturama (bilo ih je preko 100) koje je paraćinska fabrika nastavila da proizvodi i posle Drugog svetskog rata. Kako je onda više pažnje posvećivano i malim kupcima, od garniture je napravljeno čak pet dvodelnih servisa „Kotor“ – dva servisa za vino, dva za liker, i jedan za vodu – koji su se u proizvodnji održali do kraja 1960-ih.

Obrada i vrednovanje predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

Od polovine 30-ih godina do početka 60-ih godina XX veka