KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Casa za liker Kajmakcalan, Srpska fabrika stakla, Paracin

Čaša za liker „Kajmakčalan“

Duvano staklo, šlifovanje, graviranje

7,5 cm

30 ml

Rekonstrukcija

Garnitura staklenog posuđa „Kajmakčalan“ pripada prvoj seriji garnitura sa nazivima jugoslovenskih toponima koje je Srpska fabrika stakla počela da proizvodi 1929. godine. Imala je deset delova – bokal, flašu sa čepom, tacnu, tanjir, čašu za vodu i vino, štucnu za šampanj i pivo, i čaše stolovate za konjak, liker i vino, pivo i šampanj.

Čaša stolovata za liker „Kajmakčalan“ nastala je temeljnom doradom glatke čaše za liker (model 1376) koja je krajem 1920-ih po svojoj formi bila među najmodernijim. Staklarski majstori su osnovni model čaše brusili duž cele noge i šlifovali u nekoliko pojaseva u delu kupe. Nazvana „Kajmakčalan“, čaša je bila namenjena svima koji su hteli da neguju sećanje na oko 5,000 vojnika poginulih tokom Kajmakčalanske bitke.

Početkom 1930-ih, kada je ova čaša ulazila u upotrebu, vrh Kajmakčalan je uređivan i sve više ljudi (Jugoslovena i Francuza koji su se borili u bici, njihovih potomaka i poštovalaca) išlo je u Bitolj, a odande na Kajmakčalan. Tako je i povorka članova Auto-kluba koja se vraćala sa Kajmakčalana krajem maja 1931. svratila u Paraćin. Automobilisti su svečano dočekani sa prigodnim govorima, industrijalac Laza Teokarević im je priredio ručak, a onda su obišli štofaru, Srpsku fabriku stakla, varoš i okolinu tog „u poslednje vreme jako naprednog industrijskog mesta“ (Vreme, 28. 5. 1931.).

Obrada i vrednovanje predmeta: H. Mikić, D. Vorgić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

Od 1929. godine do početka 40-ih godina XX veka