KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Casa za vodu Backa Srpska fabrika stakla Paracin

Čaša „Bačka“

Duvano staklo, graviranje

10 cm

100 ml

Rekonstrukcija

Ovakva čaša je bila deo garniture „Bačka“ koju je Srpska fabrika stakla proizvodila tokom 1930-ih godina, najviše za potrebe hotela, restorana, gostionica i kafana. Čaša je izrađivana od valcovanog stakla i gravirana je jednostavnim dezenom. Nastajala je doradom jedne od prvih čaša koje je fabrika ikad napravila, verovatno već 1908. godine kada je počela sa radom. Kao deo inventara ugostiteljskih lokala, čaša „Bačka“ je morala biti žigosana. Prema tadašnjem Zakonu o merama, žig je morao biti stavljan na sve sudove za točenje i prodaju pića na javnim mestima poput kafana. Sastojao se od crte do koje je trebalo sipati piće, broja koji pokazuje zapreminu suda (kod ove čaše to je 1 decilitar) i krune Kraljevine Jugoslavije.

Srpska fabrika stakla se dobro prilagođavala potrebama kupaca pa je ovu čašu pravila u pet veličina – od 20 mililitara do 2,5 decilitra. Tako je ona služila za serviranje velikog broja pića – rakije, stonog vina (špricera, gemišta), piva, vode, sokova. Uz veće čaše, gostioničari su mogli dobiti i staklene slamčice – za otmeno ispijanje limunade, oranžade i voćnih sokova u njihovim lokalima – koje je fabrika takođe proizvodila. Staklene slamčice su iz različitih razloga (medicinskih, higijenskih, estetskih) dugo korišćene. O tome koliko je njihova upotreba kod nas tokom 1930-ih bila uobičajena govori i jedan novinski članak koji, uz druge zanimljivosti iz belog sveta, čitaoce obaveštava da će se umesto „slamke za pijenje“ u budućnosti upotrebljavati „cevčica od veštačke svile“ koja se, pored ostalog, neće lomiti (Vreme, 7. 10. 1934.).

Garnitura „Bačka“ je među prvim garniturama koje su nazvane po jugoslovenskim toponimima. Imala je osam delova – bokal, flašu, tacnu, tanjir, čašu za vodu i vino, štucnu za šampanj i pivo, čašu stolovatu za šampanj, i čašu stolovatu za više namena – koje su kupci mogli dobiti u različitim veličinama. Ona je dobar primer logike osmišljavanja novih proizvoda u Srpskoj fabrici stakla. Nastala je 1929. spajanjem tri stara proizvoda i četiri tada nova proizvoda koji su povezani tako što su svi izrađeni od valcovanog stakla i izgravirani istovetnim dezenom. Sve do kraja svog rada u punom kapacitetu, fabrika je proizvode različitih generacija povezivala istim materijalom, dekorom i/ili bojom i tako stvarala nove ponude proizvoda.

Period proizvodnje

Početak 30-ih godina XX veka – kraj 30-ih godina XX veka

Backa casa za vodu Srpska fabrika stakla Paracin