KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Bokal „Vardar“

Bokal „Vardar“

Duvano staklo, šlifovanje, graviranje

1,5 l

26,5 cm

Privatno vlasništvo

Literatura

Bokal od kristalnog stakla iz garniture „Vardar“ nastao je 1929. godine i proizvođen je tokom narednih 40 godina. Pripada jednoj od tri najpopularnije predratne garniture Srpske fabrike stakla koje su nazivane imenima jugoslovenskih toponima. Fabrika je tehnologijom proizvodnje kristalnog stakla ovladala već početkom 1920-ih, ali je tek 30-ih godina započeta obimnija proizvodnja staklenine visoke dodate vrednosti, poput ovog bokala.

Bokal na slici pripadao je porodici Mikić u Paraćinu. Kupljen je početkom 1930-ih godina kao deo devojačke spreme za Draginju, jednu od ćerki trgovca Dušana Mikića. Zna se da su devojke u bračnu zajednicu unosile komade najvrednijeg nakita koje je porodica imala, dukate i lepu, izveženu posteljinu, ali varoški običaj da se devojkama kao mladenačka sprema daruju i srebrno posuđe, porcelan, kristalno staklo i lepe slike, manje je poznat. Kao deo velike desetodelne garniture „Vardar“ , bokal je osim od kristalnog, izrađivan i od običnog stakla za ugostitelje. Neki od sačuvanih primeraka komadnih delova ove garniture ukazuju na to da je reč o traženim i kvalitetnim predmetima koje su posedovale porodice industrijalaca, trgovaca i činovnika.

Posle Drugog svetskog rata, kada je broj prodavnica rastao i stanovništvo lakše dolazilo do raznih roba, Srpska fabrika stakla je ovaj bokal, uz šest običnih čaša (od 200 ml) iz iste garniture, nudila i kao deo servisa za pivo „Vardar“.

Obrada i vrednovanje predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

1929. godina do kraja 60-ih godina XX veka