KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Bokal Morava Srpska fabrika stakla

Bokal „Morava“

Duvano staklo, graviranje

1,5 l

Rekonstrukcija

Literatura

Kada je prvi put napravljen u Srpskoj fabrici stakla, 1929. godine, bokal iz garniture „Morava“ je bio među modernijim modelima. Garnitura „Morava“ je bila jedna od dve najpopularnije garniture na celokupnom tržištu Jugoslavije. Proizvođena je od sredine 30-ih godina XX veka u fabrikama u Paraćinu i Hrastniku. Sastojala se iz jedanaest delova – bokala, flaše, dve tacne i čak sedam različitih stolovatih i običnih čaša – za konjak, liker, vino, pivo, šampanjac i vodu. Kako bi što veći broj ljudi u lokalnom okruženju fabike mogao da ga kupi, ovaj bokal moderne forme šlifovan je samo u dva pojasa koji tvore jednostavan, stilizovan motiv reke Morave. Tako je, za razliku od drugih bokala koji su šlifovani u pet i više pojaseva (npr. „Avala“ i „Vardar“), njegova cena bila pristupačna.

Pravljen je u osam veličina, od 2 decilitra do 2 litra, i služio je za serviranje stonog vina; ruma, konjaka, soka od limuna i mleka uz čaj; točenog piva, vode, limunade, sokova i sl.

Posle Drugog svetskog rata, zajedno sa šest čaša (od 2,5 dl) iz iste garniture, ovaj bokal je bio i deo servisa za vodu „Morava“ i izrađivan do kraja 60-ih godina XX veka.

Obrada i vrednovanje predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

Od 1929. godine do kraja 60-ih godina XX veka