KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Bokal Jadran, Srpska fabrika stakla Paracin, 30-ih godina XX veka

Bokal „Jadran“

Duvano staklo, šlifovanje

1,5 l

Rekonstrukcija

Garnitura „Jadran“ se pojavila kao deo nove proizvodne linije koja je u Srpskoj fabrici stakla pokrenuta dolaskom braće Abel i konzorcijuma Sjedinjene tvornice stakla kao većinskih akcionara. Imala je jedanaest delova – bokal, flašu sa čepom, čašu za vodu i vino, štucnu za šampanj i pivo, čaše stolovate (tj. sa stopom i nogom) za liker i konjak, vino, šampanjac i pivo, tacnu, tanjir i aufsac tj. stalak.

Bokal „Jadran“ bio je jedan od 15 modela bokala koje je fabrika pravila krajem 20-ih godina XX veka i među njima jedan od najnovijih. „Jadran“ je izrađivan od tada kvalitetnijeg stakla u osam veličina, od 2 decilitra do 2 litra. Ručno je ukrašavan tehnikom šlifovanja kojom je nanošen dezen stilizovanih morskih talasa. Dezen je jednostavan zato što je bokal, namenjen brzorastućem broju ugostitelja trebalo brzo proizvoditi u velikim količinama. Bokal širokog kljuna poput ovog na slici je tokom 1930-ih služio za serviranje vode, stonog vina, sokova, vrlo često i piva.

Posle Drugog svetskog rata ova garnitura se pojavljuje u tri ustaljene kombinacije servisa – za vodu, liker i vino, što nam govori da je tada bila namenjena uglavnom širokoj potrošnji.

Kako je Jadransko primorje tada bilo sve popularnija, a nerazvijena turistička destinacija, uprava fabrike je videla da tamo dugo može imati mnogo velikih kupaca. Zahvaljujući državnoj politici razvoja turizma koja je nastavljena i posle Drugog svetskog rata, na Jadranskom primorju je poslovalo sve više ugostiteljskih lokala i fabrika je posuđe „Jadran“ proizvodila tokom 40 godina, sve do kraja 1960-ih.

Obrada predmeta: H. Mikić, E. Radonjić-Živkov, S. Jovičić, D. Svilar-Dujković

Period proizvodnje

Od kraja 1929. godine do kraja 1960-ih godina