KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Vaza

Vaza

Duvani kristal, reljefna gravura

20 cm

Privatno vlasništvo

Ovaj model vaze (27031/2004) je u Srpskoj fabrici stakla izrađivan od 1990-ih, kao deo programa za ugostiteljstvo u kome je bio i bokal izveden iz ovog modela (izvlačenjem kljuna i dodavanjem drške).

Ovde je prikazana unikatna vaza kod koje je osnovni model naknadno dekorisan reljefnom gravurom i ispoliran lipovim drvetom. Reč je o slobodnoj kompoziciji izgraviranih šara koju je izveo Milan Stefanović.

Reljfna gravura je najsloženija dekoracija u staklarstvu, jer se graviranje obavlja iz više slojeva, tako da svaki sloj pravi drugačiju senku i njome se dobija trodimenzionalna dekoracija na predmetu. Zahteva veliko majstorstvo i preciznost gravera, pa se ovakve gravure poveravaju samo velikim majstorima. Milan Stefanović je ceo svoj životni vek proveo u Srpskoj fabrici stakla, gde ga je doveo otac Aleksandar Stefanović još kao jedanaestogodišnjaka da mu pomaže. Milan je zavoleo graviranje i kasnije postao instruktor koji je obučio skoro 40 generacija gravera. U fabrici su ga zvali graver-umetnik, a takav epitet su dobijali retki majstori koji su bez šablona gravirali predmete  i osmišljavali dekoracije koje su postajale deo proizvodnog asortimana. Milanov kreativni izraz u graviranju prepoznatljiv je po motivima krina, nežnim laticama i osećaju za detalje.

Period proizvodnje

Od 90-ih godina XX veka do 2011. godine