KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Vaza

Vaza

Duvano opal staklo

32 cm

Rekonstrukcija

Vaza  s početka 1970-ih je rad Dimitrija Gvozdenovića, tada mladog akademskog slikara koji je u Srpskoj fabrici stakla bio dizajner. Fabrika je u to vreme, kada se industrijski dizajn tek afirmisao kao nauka i disciplina, još uvek proizvodila mnogo kiča zato što su trgovci tražili ono što se lako prodaje. Gvozdenović je sa ovom vazom dao primer dobro oblikovanog proizvoda kod koga su funkcionalnost, izbor i obrada specifičnog materijala (opalnog stakla) i forma dovedeni u sklad. Tako je vaza dekorativna, ali bez dekorativnih elemenata.

Gvozdenović je osmislio veći broj proizvoda Srpske fabrike stakla koji su, zahvaljujući njegovom prečišćenom izrazu, i danas, posle 50 godina, savremeni. Uzorci njegovih radova bili su za to vreme ekseprimentalna proizvodnja, a neki od njih poput ove vaze imali su i komercijalni plasman, mada u veoma malim serijama. Gvozdenovićev dizjan komunicira sa srednjeevropskim i skadinavskim staklarskim izrazom, koji je u to vreme bio veoma popularan u svetu.

Početkom 1970-ih, poznate staklare poput češkog „Moser“-a otvarale su laboratorije za razvoj inovativnih proizvoda i eksperimentisanje sa različitim materijalima. Tada postaje popularno opalno staklo, koje se do tada najčešće koristilo za proizvodnju rasvetnih tela poput plafonjera. Ono počinje da se koristi samostalno za izradu trgovačkog stakla. Kombinuje se sa transprentnim staklom ili staklom u boji, kako bi nastajali inovativni proizvodi, poput ove vaze.

Period proizvodnje

Tokom 70-ih godina XX veka

Vaza