KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Flaša za liker „Maribor“

Flaša za liker „Maribor“

Duvano staklo, lister, graviranje

27 cm

700 ml

Privatno vlasništvo

Flaša „Maribor“ deo je istoimenog kultne garniture koju je Srpska fabrika stakla proizvodila i pre Drugog svetskog rata. Predratni model flaše za vermut i liker je bio veoma tražen zbog svojih upadljivo ravnih linija koje su je činile neobičnom i modernom. U posleratnom modelu došlo je do promene u formi čepa i dezenu, što svedoči o promeni načina rada fabrike i glavnom poslovnom cilju da se kod ručnog stakla postigne što veća produktivnost. Zbog toga se čep više ne brusi, već se izrađuje u jednostavnoj formi, a dorađuje samo zlatnom dekoracijom.

Dekoracija se u odnosu na predratni model sastoji od zlatnog listera sa graviranim floralnim motivima (dezen 2004, kat. 1955). Nakon rata je bilo važno da fabrika „bljesne“ sa novim proizvodima. Međutim, to je često otežavala činjenica da u fabrici nije bilo dizajnera. Dezeni su inovirani preko javnih konkursa za radnike koji su radili na doradi. Komisija je birala najbolja rešenja i ona su postajala deo novih proizvodnih linija. Zbog toga i ne čudi što su dekorativni motivi uglavnom kombinacija ili modifikacije predratnih.

Dekorisanje stakla oksidom zlata, naročito u vidu upadljivog, širokog listera, bilo je tipično za period od 1960-ih do 1970-ih godina i takvi proizvodi su najčešće bili namenjeni izvozu. Flaša „Maribor“ je pravljena u dve veličine (300 ml i 500 ml) i služila je za serviranje likera i vina.

Period proizvodnje

Od početka 1960-ih do 1980-ih

Servis "Maribor"