KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Čaša za crno vino

Čaša za crno vino

Duvani kristal u kalupu, noga vučena u vakumu, šlifovanje, graviranje

15,5 cm

100 ml

Privatno vlasništvo

Ova kristalna čaša za vino (model 2208) je vredan deo proizvodnog asortimana Srpske fabrike stakla u Paraćinu. Ukrašena je dezenom koji je, među dezenima osmišljenim u fabrici, bio najpoznatiji ali ipak nije imao ime, već samo šifru. Osim dezena „Moma“, nazvanog po šefu gravernice Momčilu Stojkoviću, koji ga je osmislio, nijedan drugi, interno osmišljen dezen, nije imao robni naziv.

Ova čaša je bila namenjena jugoslovenskom tržištu, a manje za izvoz. Noga izvučena na vakumu bila je novitet početkom 80-ih godina XX veka, davala je dobru formu, a imitirala je brušenje. Usled raspada zemlje i velike privredne krize, fabrika se 1990-ih uglavnom okrenula proizvodnji za inostranstvo  i poznate kupce. Za razliku od dezena osmišljenih u fabrici i označenih brojem, dezeni čaša rađenih po narudžbinama iz inostranstva imali su imena „Triatlon“, „Murano“, „Olga“, „Klaudije“ itd.

Osnovni model ove čaše je temeljno dorađivan. Osim šlifovanja, podrazumeva i finalnu doradu posle poliranja čaše u vidu graviranja tankih linija i mrežice. Na dnu čaše, išlifovana je zvezda sa 24 kraka. Kod čaša rađenih za domaće tržište, obično je šlifovana zvezda sa do 16 kraka, a kod čaša rađenih za izvoz, koje su mogle imati veću cenu, zvezda sa 24 do 32 kraka.

Period proizvodnje

Tokom 70-ih i 80-ih godina XX veka

Čaša za crno vino
Čaša za crno vino
Čaša za crno vino
Čaša za crno vino