KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Garnitura Skupština

Čaša „Skupština“

Duvano staklo, brušene fasete

9,5 cm

30 ml

Privatno vlasništvo

Početkom 1970-ih Srpska fabrika stakla je izrađivala različite garniture čaša za ugostiteljstvo i poslovni sektor. Među njima je  i garnitura „Skupština“ koja je tako nazvana zato što je prvi put napravljena za potrebe Skupštine grada Beograda. Sredinom 80-ih godina, razvijena je inovirana serija za Skupštinu Socijalističke Republike Srbije. Dizajnirala ju je Cvetanka Vukobratović, jedan od tada glavnih dizajnera u fabrici.

Čaša za žestoka pića deo je ove garniture, koja je vremenom dorađivana i adaptirana (model 27010, kat. 1987). Sastojala se od ukupno 31 komadnog stakla – 17 stolovatih čaša (za vino, pivo, liker, šampanjac, ledenu kafu itd.), 7 vrsta običnih čaša (za vodu, pivo, viski, sokove itd.), bokala koji je pravljen u pet dimenzija, pepeljara u nekoliko dimenzija, čak i vaza za cveće u dve veličine. Svi predmeti su ručno izrađivani duvanjem od običnog ili kristalnog stakla.

Kod većine stolovatih čaša noga je brušena, dok je deo u kome se noga i kupa čaše spajaju šlifovan dubokim fasetama. Kada se odozgo pogleda u dno čaše, vidi se oblik cveta zahvaljujući kome se svetlost veoma lepo prelama kroz čašu i piće se mnogo bolje vidi. Šlifovanje, kao tehnika dekorisanja staklenine, je i danas izuzetno cenjeno, jer postupak skidanja slojeva stakla zahteva ujedno i snagu i preciznost, što je posebno teško izvesti na nozi stolovate čaše.  

U prvoj garnituri napravljenoj za Skupštinu Grada Beograda (model 5026, kat. 1972), svi predmeti su imali žig u vidu grba Grada Beograda. Nakon toga, fabrika je ovu garnituru nudila svima koji su hteli široku paletu posuđa sa dobro usklađenom estetikom i funkcionalnošću. Tako se ona nalazila u nekim od najpoznatijih hotela „Jugoslavija“, „Metropol“, „Slavija“ i dr. Garnitura je tokom vremena imala modifikacije u pogledu brušenja noge i broja faseta pri dnu balona, kao i u visini i načinu izrade noge (presovana, vučena) i obliku balona.

Period proizvodnje

Od početka 70-ih godina XX veka do 2011. godine.

Garnitura čaša „Skupština“