KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.

Kolekcija „Ptice i Latice“ by Mina Miladinović

Mina MILADINOVIĆ je arhitekta i pozorišni scenograf. Autor je Brenda Koko Daš kojim kroz prizmu scenografije, istražuje papir kao materijal, obrađujući ga kroz razne forme: prostorne instalacije, papirne murale, papirne ilustracije, papirne minijature. 

Njeni radovi inspirisani su pticama kao izrazu beskompromisne slobode i dobrih vesti. Za inicijativu Creative Glass Serbia, Mina je svoj kreativni izraz transponovala u staklo kroz novo čitanje paraćinskog šlifa na modelima čaša od kristala koje je proizvodila Srpska fabrika stakla u poslednjem periodu postojanja pogona za ručno-trgovačko staklo.  Minin izaz na staklu spoj je njenog istraživanja paraćinskog staklarstva i jedinstvenog iskustva uživanja i degustacije različitih vrsta vina kojima ove čase služe. 

Želeci da pokaže tajnu majstorstva paraćinskih gravera umetnika kroz ćulno iskustvo nasleđa koje oni baštine, Mina je iskoristla trenutak pokretanja čase kako bi vino prodisalo, pokazalo viskozitet, boju da se njene latice cveća tokom obrtanja čase pretvore u pticu. Paraćinska čaša od koje Mina polazi u svom promišljanju je cvet u ruci onoga ko uživa u vinu i kome se tokom degustacije cvet u ruci pretvara u pticu u koju i sam uranja dok gleda boju i miriše aromu vina, pre njegovog prvog gutljaja. 

Kolekcija „Ptice i latice“ premijerno je prikazana u okviru izložbe „Paraćinska kristalna nostalgija“ održanoj u Parizu, povodom proslave 50 godina od osnivanja Kulturno-informativnog centra Srbije u Francuskoj.