KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.

Proglašeni pobednici kreativnog izazova

21. maj 2024.

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu proglašeni su pobednici konkursa za revitalizaciju paraćinskog stakla, sa ciljem da se inspirišu mladi da istraže 116 godina bogatu tradiciju paraćinskog staklarstva i razviju inovativne koncepte koji će je oživeti.

Konkurs Inicijative „Kreativno staklo Srbije”  – poslovni izazov za studente, srednjoškolce i druge grupe mladih bio je otvoren radi povezivanja kulturnog nasleđa, kreativnog preduzetništva, industrije stakla i obrazovanja, kako bi se podržala afirmacija, revitalizacija i očuvanje paraćinskog staklarstva iz perspektive kreativne ekonomije.

Prvo mesto pripalo je timu studenata sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Aljoši Kričku i Jovanu Jezdiću za poslovnu ideju Cirkularno kreativno preduzetništvo u staklu. 

Aljoša Kriček jedan od autora poslovne ideje "Cirkularno kreativno preduzetništvo u staklu."

Drugo mesto podelila su dva tima: studenti sa Fakulteta za menadžment, Univerziteta Metropolitan Luka Korica, Ana Veđić, Anđela Tasić i Kaja Spasojević za Razvoj paraćinskog stakla kroz premijum kreativno preduzetništvo i personalizaciju proizvoda i tim studenata sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Petar Vićentić i Iva Šćepanović za Razvoj novog brenda proizvoda paraćinskog stakla.

Studenti sa Fakulteta za menadžment, Univerziteta Metropolitan Luka Korica, Ana Veđić, Anđela Tasić i Kaja Spasojević autori psolovne ideje "Razvoj paraćinskog stakla kroz premijum kreativno preduzetništvo i personalizaciju proizvoda".
Tim studenata sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Petar Vićentić i Iva Šćepanović autori poslovne ideje "Razvoj novog brenda proizvoda paraćinskog stakla."

Treće mesto osvojili su, na temu Reafirmacije upoterbe paraćinskog stakla kroz turizam, umetnost i zanate, učenici Ekonomsko trgovinske škole u Paraćinu, Ana Miljković, Iva Miljković, Maša Grujić, Nevena Miletić i  Emilija Filipović, pod vođstvom mentorke Ivane Janković Vlajić. 

učenici Ekonomsko trgovačke skole Paraćin Ana Miljković, Iva Miljković, Maša Grujić, Nevena Miletić i Emilija Filipović, pod vođstvom mentorke Ivane Vlajković Janković.

Specijalne biznis nagrade za primenu rešenja u industriji stakla koje su dodeljene u saradnji sa Srpskom fabrikom stakla Paraćin pripale su Stefanu Bikiću sa Fakulteta za menadžment, Univerziteta Metropolitan i timu studenata sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milici Vermezovic i Marku Kovačeviću za poslovna rešenja na unapređenju konkrentnosti prizvodnog asortimana za paraćinsko staklo.

Stefan Bikić student sa Fakulteta za menadžment, Univerziteta Metropolitan
Tim studenata sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milica Vermezović i Marko Kovačević

Specijalne biznis nagrade biće realizovane kroz praksu u Srpskoj fabrici stakla i zajednički rad sa timom fabrike na razvoju rešenja za paraćinsku fabriku. O odabiru pobednika odlučivao je žiri u sastavu: prof. Žaklina Stojanović, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu i član Saveta za saradnju privrede i nauke pri Privrednoj komori Srbije, mr Peter Čas, izvršni direktor Vaider grupe, Srpske fabrike stakla i Steklarne Hrastnik, dr Hristina Mikić, vanredni profesor Fakulteta za menadžment Univerziteta Metropolitan, dr Dejan Molnar, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i direktor FREN-a, Estela Radonjić-Živkov, zamenik direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Mr Peter Čas CEO Vaider Group, CEO Hrastnik and CEO Srpska fabrika stakla doo.
Učesnici kreativnog izazova "Paraćinsko staklo: tradicija i inovacija"

Fotografije: Ekonomski fakultet u Beogradu; Kreativno staklo Srbije