KREATIVNO STAKLO
SRBIJE

Pretraga
Close this search box.
Klimchi Creative Glass Serbia

KLIMCHI – novi šarm stare češke staklare

Razgovor sa Lukašem Klimčakom, osnivačem brenda KLIMCHI vodila dr Hristina Mikić, direktorka inicijative Creative Glass Serbia.

KLIMCHI, brend poznat po svojoj Hobnail kolekciji dekorativnog kristalnog posuđa (bokala, čaša, vaza, činija), stoji na nasleđu porodične fabrike stakla Ilek (Jílek) osnovane još 1905. u Kameničkom Šenovu, gradiću u češkoj Kristalnoj dolini. Brend je nastao 2019. godine kao izraz nove poslovne vizije porodične staklare koja je tavorila. Osmislio ga je jedan od najmlađih članova porodice, Lukaš Klimčak (Lukáš Klimčák) sa svojih svega 24 godine. U saradnji sa Františekom Jungvirtom (Frantisek Jungvirt), mladim dizajnerom koga je angažovao kao kreativnog direktora, Lukaš je starim proizvodima udahnuo novi život. 

Najprodavaniji proizvod brenda KLIMCHI – Rozalin hobnail bokal © KLIMCHI
KLIMCHI – Rozalin hobnail vaza © KLIMCHI

Već 2021. godine, KLIMCHI je prema mišljenju Sandej tajmsa (The Sunday Times) bio među devet najinteresantnijih brendova u sferi dizajna enterijera.

Svetlo plava hobnail vaza @ KLIMCHI
KLIMCHI –Kraljevsko plavi hobnail bokal © KLIMCHI
Akvamarin hobnail bokal @ KLIMCHI
Akvamarin hobnail visoki bokal © KLIMCHI

Hobnail stakleno posuđe je postalo veoma popularno u Americi tokom 1940-ih i najviše se vezuje za rad američkog dizajnera stakla Frenka Fentona. On je u opalnom staklu izvodio mnoge staklene predmete tehnikom reljefnih polulopti.

Hobnail staklo (staklo sa kramponima kako se ovo staklo popularno naziva u engleskoj) nastalo je u francuskoj krajem 18. veka, ali se brzo širilo, naročito u Engleskoj.  Bilo je veoma popularno u Češkoj u 19. veku i tako postalo deo njihove staklarske tradicije, odakle su razni kalupi i tehnike proizvodnje prenošeni i u druge evoropske zemlje. Karakterističan češki naziv mu je staklo sa sferama (čočkami). Negde se ovaj tip stakla naziva „ananas“ staklo, kao na primer u Francuskoj, na drugim mestima koristio se naziv „kapljice rose“. Interesantan podatak je i to što je staklara u Paraćinu sredinom 1930-ih pravila hobnail bokale i čaše, a sličan model se izrađivao i u staklari u Hrastniku.

Hobnail bokal (model 2004) iz asortimana Srpske fabrike stakla u Paraćinu krajem 1930-ih II Katalog Staklarsko-porculanske trgovine Nikole S. Stojadinovića, Beograd, 1938.
Servis iz serije "Ananas", kompanija Šrajber i Nefen (kraj 19. veka), Narodni muzej Zrenjanin, inv. 310-1 II fotografija: Dušan Marinković

Bilo mi je veoma važno da brend povežem sa tradicijom češke proizvodnje stakla, lokalnim ljudima i njihovim umećem. Mislim da imamo čime da se ponosimo kao nacija i ne treba da se plašimo da to pokažemo u inostranstvu“, kaže Lukaš.

Nakon studija u Austriji, Finskoj i Engleskoj, Lukaš Klilmčak se vratio porodici u Kameničkom Šenovu.

Prvih nekoliko meseci sam spavao u staklari. Nisam imao investitora, pa sam sve napravio od nule. Posle izvesnog vremena, uspeo sam da uspostavim prve kontakate sa prodavnicama u Engleskoj, i da polako razvijam onlajn prisustvo kompanije“, kaže Lukaš opisujući početke brenda.

Na fotografiji: Lukaš Klilmčak u staroj porodičnoj staklari Ilek u Kameničkom Šenovu. Foto: Filip Svacha © KLIMCHI

KLIMCHI proizvodi su brzo osvojili svet zahvaljujući poslovnim partnerstvima za engleskim robnim kućama Liberty London i Selfridges u kojima se oduvek prodavala samo roba sa autorskim potpisom. Lukaš se sa njihovm uticajem i robom koja ne prati već stvara modne trendove dobro upoznao dok je studirao u Londonu. Brend je tako odmah postao vidljiv celom svetu profesionalnih dizajnera enterijera i ljubitelja pažljivo odabranog kristalnog posuđa. KLIMCHI više od 90% svoje proizvodnje izvozi, a najveća tržišta su na područjima Velike Britanije i Skandinavije.

Nakon Hobnail kolekcije, nastajale su nove – Marika, Kugel, Crust, Linea, Felicity – takođe inspirisane formama i tehnikama ukrašavanja stakla koje su u porodičnoj fabrici izrađivane i primenjivane tokom više od jednog veka. Usledili su projekti saradnje brenda KLIMCHI sa poznatim dizajnerima enterijera, hotelima, Muzejom stakla u Kameničkom Šenovu, stručnim i popularnim časopisima.

1.

Felicity vaze. Foto: Michal Kertész, 2021. © KLIMCHI
Vaza MARIKA © KLIMCHI
Čaša KUGEL © KLIMCHI

Novi KLIMCHI proizvodi razlikuju se od starih proizvoda staklare Ilek po prečišćenim linijama i novoj paleti boja – od univerzalnih (bele, sive i crne), preko plavih, zelenih i žutih, do ružičastih i ljubičastih. Za njihov tržišni uspeh zaslužna je dobro promišljena strategija plasmana i promocije. Kupce funkcionalnih proizvoda u atraktivnim bojama pridobija i priča o tome da oni nastaju u staroj češkoj porodičnoj staklari, u zemlji koja je već početkom 18. veka bila najveći izvoznik stakla u svetu. Sve proizvode od jedinstvenog češkog kristala (koji je za razliku od engleskog oduvek bezolovni) ručno izrađuju majstori iz porodica koje se generacijama bave staklarstvom – tako je svaki komad znalački izrađen unikat.

O tome kako češka tradicija oblikuje dodatu vrednost KLIMCHI proizvodnje Lukaš Klilmčak kaže:

Započeli smo uzbudljivo putovanje kroz ponovno otkrivanje i oživljavanje staklarskih tehnika koje su dugo bile potisnute u anale istorije ili, još gore, sasvim zaboravljene. Naša misija je ne samo da ponovo podstaknemo interesovanje za te tradicionalne metode, već i da ih podignemo na najviši nivo kreativnosti i inovacija. Tako brend KLIMCHI, koji je još uvek u nastajanju, izrasta iz našeg stalnog rada na besprekornom spajanju istorijskih tehnika sa čistim, minimalističkim linijama savremenog dizajna i uzbudljivim nizom svežih, živih paleta boja. Mi pričamo priču koja ujedno interesuje današnje generacije i odaje počasti tradiciji zanatstva, gradeći most između bogate istorije umetnosti stakla i dinamičnog pejzaža današnjeg sveta dizajna koji stalno evoluira. Nadamo se da ćemo praveći fuziju starog i novog uspostaviti KLIMCHI kao brend koji tradiciju ne samo da ceni, već i napreduje u njenim stalnim reinterpretacijama. Na ovom uzbudljivom putovanju, naša posvećenost umetnosti, inovacijama i bezvremenskoj lepoti stakla je trajna.“

Autorske kolekcije kreativnog direktora Františeka Jungvirta – SHADOWS, MONOCHROME EDIT, DRAMA – koriste kulturno nasleđe staklare Ilek, poput kalupa sa starim dezenom ili pozlate, kao elemente sasvim novog dizajna.

Vaze iz kolekcije SHADOWS. Foto: Anna Pleslova, 2020. © KLIMCHI
Vaze i čaše iz kolekcije SHADOWS. Foto: Anna Pleslova, 2020. © KLIMCHI
Vaze iz kolekcije SHADOWS. Foto: Anna Pleslova, 2020. © KLIMCHI
Vaze iz kolekcije SHADOWS. Foto: Anna Pleslova, 2020. © KLIMCHI

Pored češkog nasleđa, gde  još pronalazite inspiraciju za nove kolekcije?

Nije samo češko nasleđe ono što pokreće našu stvaralačku inspiraciju. Ideje i koncepte crpimo iz različitih izvora širom sveta. Naše nove kolekcije često odražavaju mešavinu kulturnih uticaja, lepote prirode, globalnih trendova u dizajnu, čak i ličnih iskustava. Preplićući te raznolike inspiracije, želimo da stvaramo dela koja se dopadaju publici širom sveta.“

Poslovni model brenda KLIMCHI zasniva se na proizvodnji i maloprodaji luksuzne robe po pristupačnim cenama. U saradnji sa poznatim dizajnerima enterijera, Lukaš Klilmčak želi da pravi i unikatne predmete koji promovišu lokalno umeće izrade češkog kristala i tako podižu ugled brenda. U prvoj poslovnoj godini, promet KLIMCHI proizvoda i usluga bio je vredan oko 40,000 evra, a u 2022. već 1,6 miliona evra. Poput mnogih evropskih proizvođača staklenog posuđa sa bogatom tradicijom, KLIMCHI se okreće ka mladima u bogatim azijskim zemljama (Kini, Singapuru, Emiratima itd.) kao novom velikom tržištu.

Brend neprestano radi na razvoju savremenog poslovnog modela, koji premijum upotrebno staklo može učiniti dostupnim i društveno prihvatljivim predmetom za svakodnevnu upotrebu. Tako su inovacije nešto što oblikuje brend KLIMCHI ne samo u proizvodnji, nego i u plasmanu stakla.

Lukaševa poslovna strategija brzo daje odlične rezultate. Tako su se atraktivni ružičasti hobnail bokali KLIMCHI našli i u Barbikinoj kući iz snova tj. u filmu Barbi premijerno prikazanom početkom jula 2023.

Sekvenca iz filma Barbi sa staklenim posluđem KLIMCHI © KLIMCHI

U pogledu inovacija u poslovnom modelu, uveli smo nekoliko uzbudljivih promena koje nam omogućavaju da stalno budemo relevantni i konkurentni. Jedna od ključnih inovacija je integracija e-trgovine zahvaljujući kojoj dopiremo do šire, globalne publike. Tim potezom nismo samo produžili naš tržišni domet i proširili tržište, već smo ljubiteljima umetnosti i kupcima širom sveta pružili pristupačniju platformu na kojoj mogu da istražuju i kupuju našu umetnost stakla.“

Da li iz vaše tačke gledišta vidite neke nove trendove marketizacije umetnosti stakla koji proističu iz razvoja kreativne ekonomije?

Održivost i ekološka prihvatljivost su na čelu našeg poslovnog modela. Uložili smo veliki napor kako bismo u naš proizvodni proces integrisali ekološki prihvatljive materijale i pakovanja proizvoda. To pokazuje da smo posvećeni i umetnosti i životnoj sredini, što je u skladu sa vrednostima današnjih, osvešćenih kupaca.Nastojimo da putem stalnih inovacija i prilagođavanja našeg poslovnog modela ostanemo na čelu industrije stakla i nudimo izvrsno iskustvo našim kupcima, kako u pogledu kvaliteta naših proizvoda, tako i u pogledu vrednosti koje naš brend usvaja i promoviše.Naše prisustvo na raznim lokalnim i međunarodnim izložbama i događajima je veoma dinamično. Na primer, redovna izlaganja na poznatom sajmu Maison et Objet u Parizu su nam omogućila da dopremo do globalne publike, a sa nedavnim debijem na prestižnoj izložbi Designblok u Češkoj povezali smo se i sa našom lokalnom zajednicom. Kako je naš pristup fokusiran na umetnost pripovedanja, iza svakog našeg komada stakla je jedinstven narativ koji delimo sa publikom. Verujemo da tako produbljujemo veze sa našim klijentima, omogućavajući im da cene zanatsko umeće i inspiraciju koje stoje iza našeg rada. Naše putovanje kroz svet umetnost stakla je mnogo više od nastupa na događajima. Reč je o stvaranju veza između umetnosti, pripovedanja i odgovornosti. Radujemo se nastavku ovog putovanja na kome magiju umetnosti stakla delimo sa svetom.“

Vaze iz kolekcije DRAMA. Foto: Katarína Hudačinová, 2021. © KLIMCHI
Vaze iz kolekcije DRAMA. Foto: Anna Pleslova, 2021. © KLIMCHI

Svima nam je poznato, da bez dugoročne vizije nije moguće razvijati brendove u staklarstvu. KLIMCHI je savremen i dinamičan, a podjednako komunicira sa tradicijom staklarstva. Vizija koju ostvaruje je novi duh mladosti u tradiciji.

Jedan od naših najvažnijih ciljeva je da budemo svetionik inspiracije za mlađu generaciju. Želimo da raspalimo njihovu strast za očaravajućom umetnošću duvanja stakla, ohrabrujući ih da je vide kao realnu i uzbudljivu mogućnost za razvoj karijere. Nadamo se da ćemo tako, obraćajući se generacijama koje dolaze, doprineti očuvanju i unapređenju ovog izuzetnog zanata“ zajključuje Lukaš za kraj našeg razgovora.

Fotografije: ljubaznošću KLIMCHI.