Matkur casa, Srpska fabrika stakla, Paracin

Matkur čaša model „Lala“

Duvano staklo u kalupu

8 cm

100 ml

Rekonstrukcija

Literatura

Srpska fabrika stakla je različite modele Matkur čaše za čaj proizvodila tokom skoro sto godina, od svog nastanka 1907. sve do kraja XX veka. Postoje tri modela Matkur čaše: model sa tankim strukom („Inđe bel“), model u obliku lale (koji je ovde na slici) i posleratni model „Ajda“. Paraćinska fabrika je te modele proizvodila sa različitim dekorativnim doradama koje su pratile želje kupaca – od čaša koje su bile jednostavnog stila i izrade i koje su se koristile za posluživanje čaja na javnim mestima poput čajdžinica, do finijih modela, sa tacnom ili bez, ukrašenih pozlatom ili izrađenih od kristalnog stakla.

U odnosu na najjednostavniji model „Inđe bel“, ovaj model je bio zahtevniji za izradu zato što je izduvavan u složenijem, reljefnom kalupu koji je čaši davao oblik lale. Matkur čaše su bile među prvim izvoznim artikalima Srpske fabrike stakla. Njihov izvoz naročito je cvetao od sredine 30-ih godina XX veka.

Kod nas se kultura ispijanja čaja razvijala između dva svetska rata. Kako su se tada, tokom popodnevnih čajanki nalik na engleske, uglavnom koristile porcelanske šoljice sa stopicom, Matkur čaše su se kod nas znatno manje prodavale i najčešće su korišćene mimo njihove prvobitne namene-za posluživanje kuvane rakije.

Period proizvodnje

Od 1908. godine do kraja 1960-ih godina